Monday, November 15, 2010

Bidang Kita : Dewasa Sebelum Masanya

Kira-kiranya,ramai teman-teman saya(sejak dari kecil sehingga sekarang), telah pun memilih jalan mereka untuk menjadi siapa mereka tika dewasa nanti.Macam-macam aneka bidang yang ada,dan berbagai-bagai pilihan telah dibuat.Doktor,Engineer,Juruteknik,Peguam,bahkan Pilot juga ada.Masing-masing dengan masa depan masing-masing.Memilih kedewasaan masing-masing .

Saya sendiri,

Saya memilih bidang agama sebagai subjek kerjaya saya,andai saudara mengukur bidang-bidang pelajaran sebagai ukuran karier dan kerjaya. Realitinya,dunia kerjaya kini memang tercari-cari mereka yang mengengam ijazah agama ini, lagi-lagi yang pulang dari seberang laut membawa bahasa Arab. Peluang bidang saya dalam karier masih luas dan sejajar(ikut kiraan saya), dengan bidang-bidang akademik yang lain.Bahkan dalam situasi hadapan, kemungkinan, dunia islam dalam kebanyakan bidang terutamanya Perbankan Islam,mungkin menjadi pilihan utama bagi syarikat-syarikat terkemuka.

Ini saya kira sudah cukup berbaloi untuk jalan yang saya pilih,andai sahaja saudara ukur jalan ini dengan keunggulan kerjaya dan kepentingan status.

Kedudukan kewangan yang kukuh dengan kerjaya yang ada,Public Opinion yang dihormati dengan status Syeikh Agama yang memang dipandang tinggi oleh kebanyakan masyrakat melayu.Pemahaman yang benar tentang islam dengan ilmu yang sarat dengan hikmah asal(bahasa arab).

Untung bukan, andai juga saudara ukur jalan saya dengan agama dan dakwah?

Namun,bukan setakat itu yang saya kejar.


Di hadapan saya,jauh kehadapan dari saya,


Usamah ibn Zaid,Pembuka Kota Rom.

Mus’ab in Umair,Pembuka Kota Yathrib.

Muhammad Al-Fateh,Pembuka Kota Konstatinopel.


Saya sebutkan tiga sahaja pemuda di kalangan jutaan pemuda lagi yang sudah jauh meninggalkan saya.

Mereka semua Dewasa sebelum Masanya.

Merekalah yang saya cuba kejar,walau sering jatuh,dan jatuh.

Dan,saudara,

Inilah ukuran saya pada bidang saya,walau saya sendiri terasa seperti sedang berkhayal.Namun,siapalah Umar Al-Khattab andai beliau tidak bergerak ke rumah Arqam ibn Al-Arqam?

Saudara pula?


"jiwa-jiwa umat yang dalam keperitan memerlukan cita-cita yang besar pada orang seperti kita, adakah masih sempat untuk kita 'bercouple', rokok dan perkara-perkara mubahat yang lain...? "


Ya Allah ! berikan hidayahmu kepada kami...

ibnmisr91

Kaherah,Mesir


1 comment:

  1. kadang-kadang kita terlupa kenapa kita memilih satu-satu bidang itu, hanya mengikut arus duniawi tanpa kita seimbangkan dengan ukuran ukhari... di mana pun kita sekarang, jangan lupa untuk meletakkan kebaikannya pada agama ini yang sedang dalam keperitan dek umatnya yg tidak bangun-bangun dari tidur...

    ReplyDelete